Se spune că recunoștința este cea mai grea povară.
Nu și pentru mine când vine vorba de-a recunoaște meritele blogurilor mele.
De exemplu, blogului de față îi datorez multe. Chiar foarte multe.
Îi datorez avansul pe care l-am avut în fața multor colegi de breaslă apropo de înțelegrea mediului online și a potențialului incredibil pe care îl deține acesta.
Apoi, îi datorez faptul că m-a motivat să învăț o grămadă de lucruri noi – unele de natură tehnică și de o sofisticare pe care nu aș fi crezut că o pot înțelege vreodată la vremea lansării primului meu blog.
În fine, blogul acesta a fost mereu cel mai bun agent de PR pe care l-aș fi putut avea.
Singura concurență este reprezentată doar de un alt blog pe care-l dețin.
În rest, nimeni și nimic nu poate să mă laude mai bine și să-mi creeze o imagine mai favorabilă în ochii celor din jur decât propriul blog.
De-a lungul timpului, am luat câteva decizii care s-au dovedit tare profitabile pentru mine:
- am mers la facultate departe de casă
- mi-am respectat pasiunea când mi-am ales meseria
- mi-am făcut un blog și am deschis ochii către lumea online
Ce îți poate aduce un blog
În funcție de natura blogului pe care-l lansezi, acesta poate fi una dintre cele mai profitabile forme de marketing asociat propriei persoane sau afacerii tale.
Forța blogging-ului vine din mai multe direcții, dar cea mai fermecătoare din punctul meu de vedere ține de faptul că desenează un contur aparte pentru tine sau pentru afacerea ta în ochii celor din jur sau, după caz, în ochii clienților.
În plus, este vorba despre un desen asupra căruia poți avea control total.
Nu e ca atunci când mergi în vacanță, pui un desenator amator să-ți facă un portret și aștepți să vezi ce iese – te-a pocit, te-a nimerit?
E ca atunci când tu desenezi bine sau înveți să desenezi bine – într-un final, lucrurile ies așa cum le vrei.
De vreme ce tu decizi ce să scrii pe blog, automat tu decizi și ceea ce comunică textele blogului tău.
Astfel, blogging-ul bine făcut este mereu o pârghie care te poate ridica deasupra diverselor mulțimi din care faci parte.
Poate fi „mulțimea” angajaților dintr-un anumit domeniu, poate fi „mulțimea” produselor de același fel cu cel comercializat de tine, poate fi „mulțimea” serviciilor care rivalizează cu serviciul tău.
Indiferent de situație, blogul va fi mereu un soi de piedestal care te ajută să ridici capul deasupra celorlalți și să fii remarcat. Mai mult, atunci când exploatezi deștept blogul personal sau blogul de companie, acesta se transformă dintr-un simplu piedestal într-o adevărată scenă.
Prin urmare, se poate spune că blogul va vinde cu mare succes pentru tine, indiferent că e vorba de imaginea pe care dorești să comunici în jur, de produsele pe care le deții sau de serviciile pe care vrei să le prestezi.
Cum am început eu și cum ar trebui să începi tu
Am început să scriu pe blog la finalul anului 2005.
La început, am folosit o platformă gratuită de blogging oferită de Google – Blogger, dar după câteva luni am achiziționat domeniul beldie.ro și am eliminat total ideea de-a mai folosi genul respectiv de servicii pentru oricare dintre proiectele mele online.
Știu că-n zona sfaturilor despre cum să-ți faci un blog există ideea că ar trebui să începi cu ajutorul unui serviciu de blogging gratuit, precum cel oferit de WordPress – numedomeniu.wordpress.com
În opinia mea, acesta este un sfat nociv, chiar dacă el este născut dintr-o bună intenție. Cei care-l oferă știu că nu toți cei care vor să-și facă un blog reușesc să se și țină de acesta.
Prin urmare, încearcă să te ferească de riscul de-a da aproximativ 50 $ pentru un domeniu pe care ulterior să nu-l folosești și câțiva euro lunar pentru o găzduire care să devină inutilă.
Diferența este că eu nu mă adresez fricoșilor, nehotărâților sau celor pentru care astfel de sume reprezintă eforturi financiare mult prea mari raportate la cauza pentru care sunt cheltuite.
Dacă 50$ pentru un domeniu propriu îneamnă o cheltuială prea riscantă sau prea mare pentru posibilitățile tale, atunci nu mai pierde vremea citind ce am eu de spus, pierde vremea citind ceea ce au respectivii sfătuitori de spus.
Nu va fi ceva rușinos, ci doar o potrivire de idei.
Bun… dincolo de orice, ideea cheie aici este că trebuie să începi. E cel mai important lucru – să începi.
Cum faci asta?
Ai mai jos explicați pașii de urmat pentru a-ți lansa propriul blog.
1. Hotărăște-te ce fel de blog vrei să ai
Acest aspect are o mare importanță pentru că va avea o influență majoră în etapele explicate în continuare, dar și asupra orientării editoriale a blogului.
Deși există o grămadă de situații în care focusul unui blog se poate schimba relativ ușor, e mult mai bine să pornești de la început pe drumul cel bun.
De exemplu, blogul de față a avut o schimbare de focus la începutul lui 2013.
Atunci am decis să acord o mai mare atenție promovării cunoașterii mele din zona marketing-ului online (email marketing, copywriting, blogging), să reduc articolele legate de zona media și să „mut” textele dedicate fotbalului pe blogul 3Surse.ro
Prin urmare, sfatul meu este să te gândești bine ce fel de blog vrei să faci.
Va fi un blog personal clasic în care vei scrie despre ceea ce ți se-ntâmplă-n viață, despre lucruri care-ți plac și nu-ți plac, despre ceea ce observi în jur?
Va fi un blog de specialist care va avea ca focus promovarea cunoașterii tale într-un anumit domeniu – poziționarea ta ca specialist în zona ta de activitate?
Va fi un blog de companie care va face cunoscute beneficiile pe care produsele sau serviciile companiei tale le oferă clineților?
După cum vezi, pot fi o grămadă de variante.
Normal, poți să combini aceste variante, dar oricum este sănătos să clarifici și să-ți clarifici despre ce va fi blogul tău chiar de la începuturi.
Lucrul acesta va ușura mult tot procesul editorial din spatele blogului. Vei ști ce teme să abordezi, vei ști cum să le abordezi, vei avea mereu în față liniile de orientare ale blogului tău.
2. Alege un nume de domeniu pentru blogul tău
Aceasta este de-asemnea o etapă importantă.
Numele domeniului poate avea o simbolistică aparte pentru scopul blogului tău și-n ochii cititorilor tăi.
Când spun asta, nu mă refer la chestiuni care au legătură cu SEO.
Sau, cel puțin, nu mă refer la acel tip de SEO făcut cu orice preț, când domeniul ales ajunge să fie anvelopedublepentrumasinitriple.ro
Numele domeniului tău va conta cu adevărat din perspective SEO dacă scrii pe blog și dacă faci blogul plăcut cititorilor tăi.
Atunci când îți stabilești numele domeniului, ar trebui să ții cont și de ce fel de blog urmează să fie blogul tău.
a) Blog personal sau un blog care urmează să-ți întărească statutul de specialist într-un anume domeniu
În acest caz, poți alege ca nume de domeniu:
- propriul nume în caz că este liber – ex. beldie.ro
- varianta numelui complet dacă numele simplu nu e liber – ex. stefanbeldie.ro
- o sintagmă care să fie reprezentativă pentru scopul blogului tău
Pentru această a treia situație, îți pot da mai multe exemple lămuritoare.
Cineva apropiat mie se numește Martin, crește albine și intenționează să vândă produsele sale apicole. Dacă iei în calcul și faptul că ideea de Moș Martin rezonează profund cu mierea de albine, atunci domeniul mierealuimartin.ro i s-a potrivit de minune.
Alt exemplu este fiibarbat.ro
Atunci când am decis să lansez un blog de autodezvoltare pentru bărbați, am decis ca sintagma Fii bărbat! să patroneze conceptul blogului și am achiziționat domeniul acesta.
Se pare că a fost o idee bună de vreme ce, ulterior, o grămadă de alți bloggeri care n-au vreo legătură cu originalitatea au lansat proiecte care aveau îndemnul „fii” în numele domeniului sau chiar au copiat sintagma Fii bărbat! sub diverse forme.
În fine, un al treilea exemplu este folosirea sintagmei Sfarmă Piatră pentru un blog de autodezvoltare adresat în egală măsură bărbaților și femeilor – sfarmapiatra.ro (între timp, a devenit domeniul de bază al ghidului cu același nume)
În accepțiunea populară, „pietrele” sunt încercările cu care se confruntă în oamenii în general, lucru pe care-l folosesc la rândul meu atunci când definesc problemele cititorilor blogului respectiv.
Prin urmare, rolul informațiilor de pe blog este să-i ajute pe aceștia să „sfarme” aceste probleme, de aici și alegerea numelui domeniului.
b) Blog de companie sau blog care urmează să promoveze o afacere clasică
Dacă blogul pe care-l lansezi va fi un așa-zis blog de companie, un blog care urmează să promoveze o afacere, produse sau servicii complexe, atunci ideea de-a folosi numele tău ca nume al domeniului este, în general, nefericită.
Asta cu excepția situațiilor în care numele tău are o mare notorietate și este profund asociabil cu afacere ta.
Altfel, ideea folosirii unei sintagme reprezentative pentru domeniul afacerii tale devine o idee mult mai bună.
Îți spuneam mai sus despre utilizarea sintagmei Sfarmă Piatră pentru un blog de autodezvoltare și despre folosirea metaforică a unui concept popular.
La fel de bine însă, sfarmpiatra.ro ar fi fost un domeniu excelent pentru blogul unei companii din zona construcțiilor – demolări, foraj, evacuat deșeuri de pe șantiere, extragere piatră de râu, comercializare piatră naturală etc.
O astfel de algere ar însemna ca respectivele companii să folosească pentru blogul lor un domeniu de sine stătător, clar individualizat și asociat companiei prin tot felul de variante de branduire a acestuia cu simbolurile companiei.
De cele mai multe ori, companii mai mari sau mai mici, diversele proiecte antreprenoriale sau adevărate corporații aleg să nu folosească un domeniu de sine stătător pentru blog și folosesc un subdomeniu al domeniului principal pentru blogul lor.
Adică dacă numele companiei este Taxi SRL și domeniul principal este taxi.ro, blogul ajunge să fie un subdomeniu – blog.taxi.ro
În opinia mea, aceasta este cea mai nefericită alegere atât din perspectiva individualizării blogului, cât și din perspective SEO.
Motoarele de căutare percep taxi.ro și blog.taxi.ro ca două domenii diferite. Astfel, blogul nu are nici propria personalitate, și nici nu contribuie suficient la „întărirea” SEO a domeniului principal, taxi.ro
A doua variantă presupune trecerea blogului sub umbrela domeniului principal și e mult mai fericită din perspective SEO.
Asta înseamnă că blogul viețuiește într-un subdirector al domeniului principal sub forma aceasta – taxi.ro/blog
În acest caz, blogul are contribuții SEO profunde inclusiv pentru că Google și celelalte motoare de căutare nu tratează taxi.ro și taxi.ro/blog ca pe două domenii diferite.
În fine, dacă alegi un blog cu domeniu de sine stătător, să zicem taximetristulvesel.ro, nu rămâne decât să accesezi pagina rotld.ro și să-l rezervi în schimbul a aproximativ 50 $.
Neapărat, cumpără extensia .ro, nu ciudățenii precum .com.ro
De asemenea, extensia .com este una bună dacă produsele, serviciile sau scriitura ta se adresează unor cititori / clienți din afara României.
Altfel, o alegere de acest tip indică mai degrabă faptul că ai încercat cu orice preț să ai un nume de domeniu identic cu al unei afaceri deja stabilite pe piață, ori ai fost prea zgârcit ca să dai 50$ pentru domeniu .ro și ai ales varianta ieftină pe termen scurt – 10$ anual pentru domeniu .com
În orice caz, la nivel de imagine, ai de pierdut.
3. Alege o găzduire potrivită pentru blogul tău
Locația serverului care-ți găzduiește blogul este în continuare importantă atunci când vine vorba despre viteza de încărcare a paginilor pe dispozitivele celor care-ți accesează blogul.
Dacă utilizatorul este din România și tu ai hosting-ul la o companie cu servere din SUA, destul de probabil, site-ul tău se va „mișca” destul de-ncet.
În schimb, dacă ai avea site-ul găzduit pe un server local, viteza de-ncărcare a paginilor pe dispozitivul vizitatorului din România este, de obicei, mult mai mare.
Prin urmare, deși pot exista o grămadă de discuții care să implice și servicii de CDN, pentru un blog aflat la început de drum lucrurile pot fi simplificate astfel:
- dacă te adresezi publicului din România, alege un serviciu de hosting local
- dacă adresarea este una „internațională”, alege un serviciu de hosting din SUA sau vestul Europei
Acum, pentru găzduire la un hosting local, îți pot spune din proprie experiență că Webfactor este o companie excelentă.
De-asemenea, am folosit și serviciile de găzduire ale celor de la Easyhost (fostul Hostway) și i-aș include în categoria „nu le poți reproșa nimic”.
În fine, deși nu le-am folosit serviciile, am auzit și am citit multe lucruri bune despre Simplenet, un furnizor de hosting specializat pe găzduire WordPress.
Asta înseamnă că oamenii și-au calibrat tehnic serviciile astfel încât dacă folosești WordPress pentru blogul tău (ceea ce este mai mult decât recomandabil), atunci foarte probabil Simplenet îți va oferi cam cel mai bun hosting posibil.
În fine, dacă adresarea blogului tău este una internațională, atunci poți începe cu un hosting clasic precum cele oferite de Dreamhost sau Bluehost și să mergi spre un hosting dedicat WordPress precum WP Engine sau Synthesis dacă dezvoltarea blogului necesită un astfel de pas.
Ce-nseamnă găzduirea shared
Pentru un blog aflat la început de drum, hosting-ul shared este o alegere în regulă.
În mare, „shared” înseamnă că blogul tău împarte accesul la resursele server-ului cu alte site-uri. Uneori, accesul se împarte cu foarte multe alte site-uri, ceea ce presupune resurse puține pentru tine.
Alteori, compania de hosting are bun simț și aranjează tehnic lucrurile astfel încât inclusiv un hosting shared să fie o alegere excelentă.
Dacă blogul tău se dezvoltă dincolo de 2.000 – 3.000 de vizitatoari pe zi, probabil că e o idee bună să treci la un pachet de hosting superior din perspectiva accesului la resursele serverului.
Totuși, nu este obligatoriu acest lucru atât timp cât blogul tău se mișcă-n regulă.
Un alt factor pe care ar trebui să-l iei în calcul este cel al prețului. Nu în sensul de-a vâna cel mai mic preț cu orice preț, ci de-a-nțelege că și-n această zonă primești cam ceea ce plătești.
4. Folosește o temă Genesis pentru blogul tău
Îți spuneam mai sus că ideea de-a porni un blog folosind un serviciu de blogging gratuit este o idee proastă.
Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să folosești propriul domeniu și o platformă de blogging self hosted.
O astfel de platformă este cea descărcabilă la adresa WordPress.org și nu cea pe care o folosești atunci când îți faci un blog prin intermediul WordPress.com
Nu-ți face griji legate de instalarea WordPress pentru domeniul tău, aproape toți furnizorii de hosting oferă o interfață din care poți instala această platformă de blogging cu ajutorul unor simple click-uri sau chiar o instalează ei pentru tine (ex. Simplenet).
În fine, faptul că folosești WordPress self hosted pentru blogul tău înseamnă că vei avea acces la cea mai dezvoltată paltformă de blogging din lume, la un număr impresionant de teme și plugin-uri pentru aspectul și dezvoltarea blogului tău.
Când vine vorba despre teme WordPress, alegerile mele în această zonă se duc spre așa-zisele framework-uri, un fel de super teme WordPress care pot fi soluții de sine stătoare sau pot fi utilizate în combinații cu teme-copil (child themes) sau skin-uri.
Ca să nu complic prea mult lucrurile, sfatul meu în această zonă este să îți achiziționezi pentru blogul tău framework-ul Genesis și un child theme care ți se pare nimerită ca design.
Adunate, cele două achiziții se duc la aproape 100$, dar ai parte de câteva câștiguri importante de pe urma banilor investiți:
- o securitate excelentă a produsului
- update-uri gratuite pe viață pentru framework și child theme
- suportul furnizorului Genesis și a comunității formate în spatele acestui framework
- o grămadă de tutoriale care te învață cum să customizezi framework-ul sau child theme-ul
- compatibilitatea Genesis cu majoritatea pluging-urilor WordPress + plugin-uri special dezvoltate pentru acest framework
Dacă ești mai aventuros, a doua recomandare este Thesis, un alt framework excelent din punctul meu de vedere.
Ceea ce sigur nu-ți recomand este să-ți cumperi o temă ghidându-te doar după aspectul acesteia, după numărul de brizbrizuri pe care le afișează.
Deși este tentant să iei în calcul în primul rând design-ul unei teme și abia apoi aspectele tehnice, pe termen mediu și lung această strategie se poate dovedi tare nocivă.
Concret, nu tot ceea ce arată bine este dublat și de un cod de calitate, de suport din partea furnizorului, de tutoriale care să te ajute să customizezi tema după gustul tău etc.
5. Construiește-ți lista de abonați prin Email
Aș fi vrut ca cineva să-mi fi dat acest sfat acum mulți ani, când mi-am făcut primul blog.
Sau al doilea.
Sau al treilea 🙂
Abonații prin email pot fi cei mai buni clienți ai tăi cu două condiții: să-i ai și să le scrii email-uri care vând.
Pentru a-i avea, trebuie să-i convingi să se aboneze la postările blogului tău și la email-urile pe care le trimiți dincolo de ceea ce scrii pe blog.
În această privință, eu folosesc de două unelte foarte importante pentru orice blogger: Drip și LeadPages.
Drip este platforma de email marketing prin care poți gestiona bazele de date ale abonaților și care trimite email-urile scrise de tine către aceștia.
Pentru cei aflat la început de drum, există și soluții gratuite, dar capacitățile acestora de-a livra mesajele în inbox-urile abonaților sunt destul de subțiri.
De asemenea, unele soluții gratuite au acest statut până atingi un anumit număr de abonați, moment din care devin mai scumpe decât o soluție precum Drip.
Prin urmare, sfatul meu este să una dintre soluțiile oferite de Aweber, GetResponse sau MailChimp.
LeadPages este un plugin care te ajută să colectezi mai multe adrese de email pe blogul tău cu ajutorul unor formulare de abonare afișate în sidebar, la finalul fiecărei postări sau prin intermediul unui popup.
Există și soluții alternative gratuite, precum cea oferită de SumoMe soluție care poate fi folosită de cei care se află la început de drum fără să plătească „prețul” unui plugin prost scris de către dezvoltatorul său.
Câteva lucruri care merită reținute
Un blog este atât de bun pe cât îl faci tu să fie.
Indiferent de ce unelte folosești, într-un final, cel mai important lucru rămâne conținutul pe care-l publici.
Deși cineva aproape deștept ți-a spus sigur la un moment dat că viitorul afacerii tale este pe Facebook sau pe cine știe ce rețea de socializare, realitatea este că nimic nu se compară din perspectiva profitabilității cu o combinație de genul blog bine construit + email marketing bine gândit.
Mai mult, spre deosebire de Facebook, platformă care-i aparține lui Mark Zuckerberg și-i slujește intereselor acestuia, blogul tău este al tău și slujește intereselor tale.
Apoi, această pagină are rolul de-a te orienta, de-a te ajuta să pornești corect la drum. Cum vei merge pe acest drum după ce-ai pornit depinde doar de tine.
În mare însă, faptul că pornești este un mare pas. Faptul că vei continua este un al doilea mare pas.
În timp, pașii vor fi mari sau mici, după caz. Vor fi momente în care vei avea impresia că nu ai timp să scrii pe blog sau că timpul pierdut cu această activitate nu este răsplătit suficient.
Aceste gânduri sunt cele mai frecvente în mintea celor care abandonează, a celor care nu reușesc în această zonă.
Lasă-le să treacă și ține-te de treabă. Te asigur, chiar merită.
Abonează-te acum și vei primi ponturile mele de marketing prin scris (email marketing, copywriting, blogging, storrytelling etc.)